Dom i Wnętrze

Jak dbać o stalowe noże?

Nowoczesne noże wykonane są z materiałów, które doskonale radzą sobie nawet z najcięższymi zadaniami w kuchni. Niestety, nawet najwyższej jakości stal nierdzewna z domieszkami niklu, chromu, molibdenu i wanadu nie jest całkowicie niezniszczalna. Jak dbać o noże kuchenne, aby wiernie służyły w kuchni przez długie lata?

Ostrzenie

Kluczem do zachowania dobrej kondycji noża jest odpowiednie ostrzenie. Nie czekaj, aż ostrze odmówi Ci posłuszeństwa. Profesjonalni szefowie kuchni ostrzą swoje noże codziennie, jednak w domowych warunkach wystarczy sięgnąć po ostrzałkę raz na 2-3 tygodni. Aby mieć pewność, że proces ostrzenia przebiega prawidłowo, uzupełnij kuchenną kolekcję o wysokiej jakości urządzenie do ostrzenia stalowych noży (znajdziesz je na stronie gerlach.pl).

Mycie

Większość z nas przyzwyczaiła się do tego, żeby po zjedzonym posiłku wrzucać wszystkie naczynia do zmywarki. Nierzadko podobnie postępujemy z nożami. I tutaj właśnie popełniamy błąd. Noże powinny być starannie umyte ręcznie i osuszone zaraz po umyciu. Dlaczego? Ostre detergenty, wysokie temperatury oraz ciśnienie wytwarzane w zmywarce mogą prowadzić do tępienia i matowienia ostrza. Mycie w zmywarce jest szczególnie niekorzystne dla noży z drewnianymi rączkami.  Kondycji ostrza nie służą również zaschnięte resztki jedzenia – kwasy zawarte w pożywieniu (szczególnie w cytrusach i pomidorach) prowadzą do powstawania na ostrzu mikrouszkodzeń, co w długofalowej perspektywie może sprawić, że nóż będzie bezużyteczny. Jeśli na nożu pojawią się rdzawe plamy, powinieneś sięgnąć po specjalistyczny środek przeznaczony do czyszczenia stali nierdzewnej.

Przechowywanie

Ile razy zdarzyło Ci się niedbale rzucić umyte noże do szuflady ze sztućcami? Pamiętaj, że takie działanie również może niszczyć ostrze. Możesz łatwo temu zapobiec, zaopatrując się w listwę magnetyczną albo drewniany blok.

 

Share: