Dom i Wnętrze

Jak wykorzystać przestrzeń w małej kuchni

Kuchnia to miejsce, w którym można gotować, jeść, śmiać się i cieszyć się towarzystwem innych osób, a ponieważ jest to integralna część domu, powinna być urządzona tak, aby inspirować i wywoływać dobre wspomnienia i radość. Podczas gdy mała kuchnia oznacza mniej miejsca na wystrój, nie oznacza to, że nie może być pięknie urządzona. Można nie mieć miejsca, aby kupić nowe meble kuchenne warszawa, należy więc pomyśleć o wprowadzeniu różnego rodzaju rozwiązań, które będą wielofunkcyjne. Można na przykład pomyśleć o kupnie stołu, który może spełniać podwójną funkcję. Nawet wąska szafka może działać jako miejsce do ustawiania narzędzi i składników podczas gotowania.

Miejsce do przechowywania

Przechowywanie jest jednym z najważniejszych elementów małej kuchni. Maksymalizując każdy wolny centymetr, reorganizując obszary, które nie działają tak, jak powinny i dodając dodatkowe rozwiązania, jeśli to konieczne, można zamienić małą kuchnię w piękne i stylowe pomieszczenie. Najlepiej jest zacząć od zastanowienia się, w jaki sposób korzysta się z kuchni i gdzie wszystkie rzeczy muszą się znajdować, ponieważ pomoże to zdecydować, jakiego rodzaju meble kuchenne warszawa będą potrzebne do przechowywania. Na przykład najlepiej przechowywać przedmioty według częstości ich używania, więc dobrze upewnić się, że przedmioty codziennego użytku znajdują się na łatwo dostępnej półce, a te rzadziej używane nie zajmują niepotrzebnej przestrzeni.

Każdy róg to miejsce do przechowywania

Należy określić miejsca, w których jest marnowana przestrzeń, takie jak szczeliny między półkami, z tyłu szafek, pod zlewem, nieużywanymi narożnikami i parapetami i wykorzystać je maksymalnie. Dobrze jest też pomyśleć o tym, aby przedmioty nieużywane codziennie przełożyć w jakieś inne miejsce, na przykład do innego pokoju. Przydadzą się również dodatkowe półki w rogach lub wnękach.

Więcej informacji znajdziesz na stronie meble kuchenne Warszawa – http://bbmeble.pl.

Porządkowanie przestrzeni do pracy

Jeśli na blacie roboczym jest za dużo przedmiotów, dobrze jest rozważyć sprytne rozwiązania, takie jak montowane na ścianie haczyki, specjalne szyny do zawieszania naczyń, patelni, kubków, słoików z przyprawami i pojemników na sztućce. Należy zastanowić się również, co musi być pod ręką każdego dnia, takie jak deski do krojenia, drewniane łyżki, płyn do mycia naczyń i to, co można przechowywać dalej, aż do momentu gdy będzie potrzebne.

Posiadanie małej kuchni nie musi oznaczać tylko ograniczeń. Wystarczy przeorganizować trochę przestrzeń i pomyśleć o ty, jak można wykorzystać każdy dostępny kąt, a życie od razu stanie się łatwiejsze.

Share: