Zdrowie i Uroda

Suszone rozwiązania do Twojej kuchni!

Kto nie lubi świeżych warzyw i owoców? Lśniące skórki, soczyste wnętrze i sok… na samą myśl cieknie ślinka! Niestety, nie zawsze mamy dostęp do tych skarbów natury – zimą musimy ściągać je z drugiego końca Europy lub też wykazać się sprytem i korzystać z przygotowanych zawczasu zapasów. Czas więc oddać trochę sprawiedliwości suszonym warzywom i owocom!

Suszone warzywa i owoce – charakterystyka

Odpowiednio przygotowane suszone produkty mogą doskonale sprawdzić się jako dodatek w zimowej kuchni. Zawierają sporo witamin i składników mineralnych, niezbędnych w czasie zimowych miesięcy. Niestety, proces suszenia powoduje rozpad witaminy C, więc będziemy musieli poszukać jej w innych źródłach.

Najczęściej suszy się śliwki, jabłka, małe winogrona oraz marchewkę, pietruszkę, buraki, fasolę i oczywiście, pomidory. Proces suszenia wymaga abyśmy pokroili lub starli materiał na mniejsze fragmenty. Następnie trzeba go przez kilka minut gotować we wrzątku. Po wyjęciu z wody, rozkładamy je na półkach w elektrycznej suszarce. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia, zwykły piekarnik również może się świetnie sprawdzić! Musimy jednak pamiętać o kontrolowaniu procesu suszenia – w piekarniku istnieje ryzyko nadpalenia produktów. Najbardziej naturalnym sposobem wydaje się jednak proces suszenia słońcem, który wymaga wyłożenia warzyw i owoców w bardzo nasłonecznionym miejscu na minimum dwa dni.

Susz gotowy… co dalej?

Suszone warzywa i owoce świetnie radzą sobie jako dodatek do zimowych dań. Tak przygotowane warzywa nadadzą dodatkowych walorów smakowych wszystkim bulionom i zupom oraz zadbają o ich żywy kolor. Świetnie sprawdzają się również w roli dodatków i przypraw – do mięs i sałatek. Podobnie rzecz ma się z owocami – każdy z nas zna kompot gotowany z suszonych owoców – śliwek, rodzynek, jabłek, gruszek oraz innych, który jemy w trakcie Bożego Narodzenia. Cenimy go nie tylko ze względu na doskonały smak, ale także ze względu na zbawienne właściwości, wspomagające trawienie wigilijnej kolacji.

Suszone warzywa i owoce doskonale sprawdzają się również w roli przekąsek – są male i zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne przekąski. Suszone banany pozwalają nawet na uzyskanie efektu chrupania, jak wiadomo – niezbędnego podczas zimowych seansów przed telewizorem!

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

Share: