Zdrowie i Uroda

5 właściwości yerba mate

Cudowne właściwości yerba mate doceniane są już od tysiąca lat. Jeśli jeszcze nigdy nie skorzystasz z tego wyjątkowego naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, koniecznie nadrób zaległości. Rozsmakuj się w herbacie, która ma zbawienne działanie m.in. na zdrowie, koncentrację czy wytrzymałość witalne ciała.

Przeczytaj artykuł i zrozum się :

  • Czym jest ostrokrzew paragwajski?
  • Jakie właściwości ma yerba mate?
  • Jak zaparzyć yerba mate?

Yerba mate – właściwości ostrokrzewu paragwajskiego dla ciała i ducha

Herbata yerba mate to odpowiednio zasuszone liście dziko występujące w Ameryce Południowej rośliny o nazwie ostrokrzew paragwajski (łac. Ilex paraguariensis ). Już rdzenne mieszkania Paragwaju zauważa, że ​​kiedy żują liście ostrokrzewu, czują się lepiej, mają więcej siły, są bardziej skoncentrowani podczas polowań, a kiedy brakuje jedzenia – roślina ta potrafi nawet zahamować uczucie wilczego głodu. Wkrótce więc zaczęto suszyć liście yerba mate nad ogniskiem, rozcierać je na drobny pył, a potem zalewać wodę, rozpoczynać prozdrowotny napar. Indianie podawane do picia i jedzenia małych, wierzących w jego cudowną moc i działanie uzdrawiające ciało oraz ducha.

Yerba mate – jak działa herbata z liści ostrokrzewu paragwajskiego?

Zwolennicy piją yerba mate twierdzą, że nie ma lepszych napoju, który miałby w sobie aż tyle witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydantów i liście ostrokrzewu paragwajskiego. Kryją się w nich witaminy z grupy B, witaminy C i E, wapń, magnez, krzem, żelazo, potas, cynk i fosfor. Takie połączenia cennych składników odżywczych wspomaga funkcjonowanie organizmu. Jakie zatem są najważniejsze właściwości takich naparu? Kiedy pijesz yerba mate, poprawia się Twoja koncentracja i działanie układu nerwowego, ao spadkach nastroju możesz zapomnieć. To zasługa witamin z grupy B i magnezu. Z kolei zintegrowane witaminy C i E to najbardziej znane antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami (zmorą przedwczesnego starzenia się życiem),

W yerba mate zawiera kwas chlorogenowy o właściwościach przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Dzięki niemu herbata z ostrokrzewu paragwajskiego działania aktywności wątroby i oczyszczone ciało z zalegających toksyn, a Ty możesz poczuć się po niej lekko i zdrowo. To jednak nie wszystko! Regularne picie naparu z yerba mate poleceń procesu odchudzania i pomaga utrzymać wymarzoną skuteczność. Hamuje też nadmierny apetyt i pomaga zarządzać codzienną dietą. Do właściwości yerba mate można zaliczyć także dodatkowe funkcje organizmu. Z napoju chętnie dołączone sportowcy. Uwalniająca się z suszu mateina daje energetycznego kopa. Jest zamiennikiem uzależniającej kofeiny, dlatego kubek porannej kawy warto zastąpić tykwą yerba mate!

Jak zrobić napar z yerba mate?

Herbata z ostrokrzewu paragwajskiego nie wypłukuje z organizmu witamin oraz minerałów – tak jak kawa – można ją więc wybierać o każdej porze dnia i dowolnych ilościach. Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje yerba mate, zamów profesjonalny zestaw wraz z herbatą. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz tutaj . Przed zakupem herbaty yerba mate zwróć uwagę, czy wybrana mieszanka zawiera dodatek guarany, aby dodać jeszcze więcej witalności i energii do działania każdego dnia. Kiedy już będziesz mieć swój zestaw, wystarczy wsypać herbatę do tykwy, czyli naczynia do picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, wypełniając ½ lub ¾ jakości tego specjalnego kubka. Następnie należy przykryć tykwę dłonią, odwrócić ją do góry nogami i dobrze wymieszać susz.

Można też palcami poukładać małe listy na jednej ze ścianek tykwy. Warto pamiętać, aby uwzględnić zakres pod kątem 45 °. Kolejny krok to wlanie do naczyń wody o temperaturze 70-80 ° C – zrób to po ściance tykwy. Potem wystarczy odczekać 2-3 minuty i ponownie dolać odrobinę wody. Na koniec zatkaj ustnik specjalnej rurki (tzw. Bombilli) dołączonej do naczyń i włóż ją w to samo miejsce, gdzie jest wlana przestudzona woda. Co ciekawe, liście yerba mate możesz kilkakrotnie parzyć – do momentu, aż nie straciłem swojej intensywności i smaku. I gotowe!

Share: