Zdrowie i Uroda

Wyciśnij jak najwięcej zdrowia!

Wyciśnij jak najwięcej zdrowia!

Sposób, w jaki się odżywiamy, odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu. Stąd też rosnące, ogólne zainteresowanie rozmaitymi dietami, kuchnią wegańską oraz produktami prozdrowotnymi i „eko”. Ale umówmy się: maksimum pewności, że jemy to, co zdrowe i naturalne, zyskamy wówczas, gdy tak naprawdę sami to przyrządzimy. Co nie oznacza, że samo przyrządzanie musi być trudne – jak choćby w przypadku świeżo wyciskanych soków.

Sok wyciskany kontra sok ze sklepu

Oczywiście, nie chodzi o niepohamowane demonizowanie wszystkich sprzedawanych produktów spożywczych. Mówimy tu jednak o zdecydowanej większości, o tym, co – ze względu na pęd życia, braku czasu lub niewystarczające środki pieniężne – najczęściej, najszybciej i najłatwiej ląduje w naszych sklepowych koszykach. A zazwyczaj są to chociażby kupne soki, które, aby mogły miesiącami (zgodnie z datą ważności) przebywać na pólkach punktu handlowego, są wcześniej poddawane pasteryzacji. Tymczasem proces ten w zasadzie pozbawia te produkty większości wartości odżywczych. Dodajmy do tego jeszcze działania takie, jak rozcieńczanie wodą, wykorzystanie soków zagęszczonych czy też dodawanie sporej ilości cukru lub słodzików. W rezultacie, może się okazać, że całe zdrowie tej substancji kończy się na sloganach ozdabiających jej opakowanie. Zaś soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców nie mają nic do ukrycia – ani nic więcej, poza bogactwem wartości odżywczych, których potrzebujemy. Jednym słowem, bronią się same.

Dlaczego warto wyciskać soki? Oto klika powodów

Przede wszystkim, jest to szybki i prosty sposób na dostarczenie naszemu organizmowi cennych minerałów i witamin. W krótkim czasie uzyskujemy sporą dawkę związków chemicznych, które w znacznym stopniu poprawiają procesy związane z odtwarzaniem nowych, zdrowych komórek. Czasem wręcz jest to jedyny sposób, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na konkretne składniki. Gdybyśmy chcieli zjeść w postaci stałej np. marchew czy pomarańcze, potrzebne do przyrządzenia odpowiedniej ilości soku, mogłoby to okazać się niewykonalne. Jednocześnie, organizm nie musi zużywać energii na pozbycie się zbędnych resztek, wynikających z procesów trawiennych – nie mówiąc już o dodatkowych, niesprzyjających zdrowiu składnikach, których nasz wyrób po prostu nie zawiera.

Szybkość oraz łatwość przyrządzania tego typu soków i koktajli pomaga również w zróżnicowaniu naszej codziennej diety. Być może w innych okolicznościach, gdy koniecznie stałoby się czasochłonne przygotowanie konkretnej potrawy, nie sięgnęlibyśmy po wiele produktów. Za to w ten sposób nie musimy koncentrować się tylko na powtarzalnych, najbardziej rozpowszechnionych warzywach i owocach – możemy włączyć do codziennej diety więcej ziół, traw czy kiełków.

Ponadto, świeżo wyciskane soki to najwyższej jakości budulec o największej zawartości cennych składników, znakomite wzmocnienie systemu immunologicznego, a także skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu z ubocznych produktów przemiany materii. A to zaledwie garść korzyści, jakie są w stanie zapewnić te produktu. Więcej na temat właściwości soków ze świeżych warzy i owoców dowiesz się tutaj.

Wyciśnij jak najwięcej zdrowia!

Sposób, w jaki się odżywiamy, odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu. Stąd też rosnące, ogólne zainteresowanie rozmaitymi dietami, kuchnią wegańską oraz produktami prozdrowotnymi i „eko”. Ale umówmy się: maksimum pewności, że jemy to, co zdrowe i naturalne, zyskamy wówczas, gdy tak naprawdę sami to przyrządzimy. Co nie oznacza, że samo przyrządzanie musi być trudne – jak choćby w przypadku świeżo wyciskanych soków.

Sok wyciskany kontra sok ze sklepu

Oczywiście, nie chodzi o niepohamowane demonizowanie wszystkich sprzedawanych produktów spożywczych. Mówimy tu jednak o zdecydowanej większości, o tym, co – ze względu na pęd życia, braku czasu lub niewystarczające środki pieniężne – najczęściej, najszybciej i najłatwiej ląduje w naszych sklepowych koszykach. A zazwyczaj są to chociażby kupne soki, które, aby mogły miesiącami (zgodnie z datą ważności) przebywać na pólkach punktu handlowego, są wcześniej poddawane pasteryzacji. Tymczasem proces ten w zasadzie pozbawia te produkty większości wartości odżywczych. Dodajmy do tego jeszcze działania takie, jak rozcieńczanie wodą, wykorzystanie soków zagęszczonych czy też dodawanie sporej ilości cukru lub słodzików. W rezultacie, może się okazać, że całe zdrowie tej substancji kończy się na sloganach ozdabiających jej opakowanie. Zaś soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców nie mają nic do ukrycia – ani nic więcej, poza bogactwem wartości odżywczych, których potrzebujemy. Jednym słowem, bronią się same.

Dlaczego warto wyciskać soki? Oto klika powodów

Przede wszystkim, jest to szybki i prosty sposób na dostarczenie naszemu organizmowi cennych minerałów i witamin. W krótkim czasie uzyskujemy sporą dawkę związków chemicznych, które w znacznym stopniu poprawiają procesy związane z odtwarzaniem nowych, zdrowych komórek. Czasem wręcz jest to jedyny sposób, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na konkretne składniki. Gdybyśmy chcieli zjeść w postaci stałej np. marchew czy pomarańcze, potrzebne do przyrządzenia odpowiedniej ilości soku, mogłoby to okazać się niewykonalne. Jednocześnie, organizm nie musi zużywać energii na pozbycie się zbędnych resztek, wynikających z procesów trawiennych – nie mówiąc już o dodatkowych, niesprzyjających zdrowiu składnikach, których nasz wyrób po prostu nie zawiera.

Szybkość oraz łatwość przyrządzania tego typu soków i koktajli pomaga również w zróżnicowaniu naszej codziennej diety. Być może w innych okolicznościach, gdy koniecznie stałoby się czasochłonne przygotowanie konkretnej potrawy, nie sięgnęlibyśmy po wiele produktów. Za to w ten sposób nie musimy koncentrować się tylko na powtarzalnych, najbardziej rozpowszechnionych warzywach i owocach – możemy włączyć do codziennej diety więcej ziół, traw czy kiełków.

Ponadto, świeżo wyciskane soki to najwyższej jakości budulec o największej zawartości cennych składników, znakomite wzmocnienie systemu immunologicznego, a także skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu z ubocznych produktów przemiany materii. A to zaledwie garść korzyści, jakie są w stanie zapewnić te produktu. Więcej na temat właściwości soków ze świeżych warzy i owoców dowiesz się tutaj.

Share: