Dom i Wnętrze

W jaki sposób przygotowywać domowe słodkości?

Słodkie napoje i przekąski dostępne są w każdym sklepie czy w kiosku. Stanowią one produkty chętni wybierane, kiedy nachodzi nas niewielki głód, a nie mamy możliwości zjedzenia wartościowego posiłku. Warto mieć jednak na uwadze, że nadmierne spożywanie takich produktów może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie!

Zastąp klasyczny cukier zdrowszymi odpowiednikami!

Nadmierne spożywanie silnie przetworzonych słodyczy i przekąsek ma kolosalne znaczenie i wpływ na nasze zdrowie. Warto mieć świadomość, że cukry zawarte w takich produktach, w nadmiarze będą nam szkodzić. Przede wszystkich ich spożywanie odbije się na naszej wadze. Chcąc samodzielnie tworzyć domowe wypieki, warto znać metody na obniżenie kaloryczności takich potraw oraz zmniejszenie ilości cukru w ich składzie. Współcześnie mamy wiele ciekawych zamienników klasycznego cukru – jest to przede wszystkimi ksylitol, melasa, syrop klonowy, ale też miód. Doskonałym sposobem na osłodzenie ciast jest zastosowanie suszonych daktyli oraz bananów, które znajdziemy w sklepach bez względu na porę roku.

Słodkie obiady nie tylko dla dzieci!

Wśród najchętniej wybieranych prostych obiadów wymienia się naleśniki z wiejskim twarogiem, lodami i świeżymi owocami. Stworzenie takiego obiadu jest niezwykle proste – same naleśniki przygotujemy w mniej niż dziesięć minut! Innym rozwiązaniem mogą być smaczne racuchy, czyli placuszki z jabłkami, posypane cukrem pudrem. Takie obiady z pewnością ucieszą dzieci, pozwolą na zaspokojenie apetytu i sprawią wiele radości. Dodatkowo – są to słodkości tworzone w domu, a więc sami decydujemy o tym, jak wiele cukru i dodatków znajduje się w ich składzie. Stworzenie takiego obiadu to strzał w dziesiątkę, kiedy nie mamy wiele czasu na czasochłonne gotowanie. W przygotowaniu słodkich obiadów mogą pomóc nam dzieci!

Share: